Mit mond neked a kép?

álszent Ez a kép nem ma készült, jó ideje kering már a világhálón, én is találkoztam már vele, de ma újra szembejött velem – és ma már sokkal többet mond nekem. Egy ismerősöm a fb-on síró smiley-val reagált a képre, amit egy számomra idegen ember osztott meg – valójában nem csak egy kép, hanem egy cikk, viszont maga a kép az, ami egyből megfogja az embert és nem ereszti. Szinte kivétel nélkül szánalmat és szomorúságot vált ki az emberekből, még a kevésbé érzékenyek szíve is összefacsarodik egy ilyen kép láttán, szinte biztos vagyok benne, és, valljuk be, pont ez is a kép célja: megmutat egy állapotot, de ránk bízza, hogy a fotó mögé lássunk, mert a lényeg már nem érdekli.

Igen, a megosztó számomra idegen ember, ugyanígy a hozzászólók is, akik folyamatosan szajkózták, hogy ez szívszorító, megmagyarázhatatlan és  elképzelhetetlen – és nem bírtam megállni, hogy ne szóljak hozzá. Egészen pontosan ezt:

“Egy 2008-as FAO adat szerint abból a 2120 millió tonna gabonából, amit abban az évben a bolygó népessége megtermelt, 745 millió tonna jutott arra a sorsra, hogy haszonállatok takarmánya legyen. Mellesleg durván 100 millió tonnát – világ- szinten tehát kevesebb mint heted annyit – használtak fel  bioüzemanyag gyártására, ami csak azért érdekes, mert ezeket az alternatív üzemanyagiparokat is szokás összefüggésbe hozni olykor az éhezéssel. A gabonák közül kiemelve a legmagasabb fehérje tartalmút, a szóját, azt látjuk, hogy ugyanebben az évben 85%-a az éves szójatermésnek az állati takarmányokban landolt. Tegyük hozzá ehhez az adathoz azt a tényt, hogy durván és átlagosan 6x annyi tápanyagot kapunk, ha megesszük magát a növényt, mint ha megetetjük állatokkal, majd az állat húsát esszük meg. Hát, nem őrület?”

Tény 1: 2010 és 2012 között Szomáliában 260 ezer ember halt éhen. Fele gyerek volt.

Tény 2: Szomália egyik fő exportcikke a marhahús.

Tény 3: 16 kiló gabona szükséges 1 kiló marhahús hoz.

Következtetés: A megtermelt gabonát az állatokkal etetik meg, akiket azután exportálnak gazdagabb országokba. A profitot a hatalmon lévő szűk rég teszi zsebre. Az újságokban pedig az olvasható, hogy hatalmas éhínség pusztított Szomáliában az ez évi hatalmas szárazságnak köszönhetően.”

“UN FAO jelentés szerint:

– ha 1 hektáron főleg burgonyát termelünk, azzal 22 embert lehet jól lakatni

– ha 1 hektáron főleg rizst termelünk, akkor 19 embert lehet jól lakatni

– ha 1 hektáron főleg marhákat tartunk, akkor 1 vagy 2 embert lehet jól lakatni” Az idézetek Bonifert Anna: Miért vegán? című könyvéből vannak: http://miertvegankonyv.blogspot.hu/p/1-fejezet.html

Pontosan ennyi volt a hozzászólásom, se több, se kevesebb. Semmi támadás, agresszió, bántás, tolakodás, ennek ellenére se szó, se beszéd, a posztoló kitörölte! Törölte, mert az emberek nem akarnak szembenézni a valósággal. Törölte, mert valójában az lenne az igazán fájdalmas, ha felismernénk, hogy valóban meg tudnánk változtatni a világot, de ahhoz előbb saját magunkat kell megváltoztatnunk.

Tehát marad az álszentség, a képmutatás. Szomorú, és szívszorító, és elképzelhetetlen ekkora mértékű szenvedés a világon, brühübrühü. Fantasztikus ez a fotó, és szegény fotósnak milyen nehéz lehetett feldolgoznia, amivel találkozott, de hát ő csak dokumentál, nincs egyéb dolga a helyzettel, brühübrühü. És különben is, ez olyan messze van, nem velünk történik meg, nem ránk tartozik – és azzal töröljük a nem kívánatos hozzászólást, mintha mi sem történt volna,  kikapcsoljuk a monitort, leülünk a konyhaasztalhoz, és gyorsan belapátolunk 2 tányér csirkepörköltet, mert hát mégsem a mi dolgunk, hogy naponta ezer és ezer ember hal éhen…

Pedig mi mind tehetünk ellene!

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: érdekességek, tépelődések

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s