kézzelfoghatóan

Ha azt hiszed, hogy a mindennapi siralmaid számítanak, ha a kicsinyességed, a panaszkodásod, az örökös elégedetlenséged, a keserűséged, mindenért-másvalakit-okolásod számít, hát nagyon tévedsz! Nem hiszel nekem? Hadd meséljek neked egy emberről:

Nagyot nyújtózott az ágyban, gondolatban végigfuttatta a mai programjait, mint minden reggel, mikor megszólalt a vekker. Izgatott volt, ma péntek van, még reggel lesz néhány fontos értekezlete, de este már a repülő száll vele hazafelé. Furcsa ez még neki, hogy ritkábban mehet haza, egy idegen ország idegen városában idegen emberek között kell élnie és helyt állnia. Eleinte aggódott is, hogyan alakulnak majd a dolgok, de mivel otthon az utóbbi évben igen forró volt a talaj, tulajdonképpen a lehető legjobbkor jött neki ez a kinevezés – vagy inkább áthelyezés… a munkaköre valójában nem változik, ugyanúgy termelésért felelős igazgató marad, mint eddig, és bár egy jóval kisebb gyárban, mint amihez szokott, de teljesen más szempontokat figyelembe véve most mégis egy sokkal nagyobb jelentőséggel bíró kis üzemben fog tevékenykedni. A munka miatt nem aggódott: hosszú évek óta dolgozik már a főnökének, a gyárcsoport tulajdonosának, alulról kezdte, de erős és szívós munkával végül igazgatói posztig küzdötte magát. Alaposan kitanulta a gyártás csínját-bínját, büszke lehetett magára, az elért sikereire. Az emberei szerették, a főnöke tudta, hogy neki is köszönheti, hogy évről évre millió dollárokat tehet zsebre. Kedvelte a főnökét, aki határozott, szigorú ember volt, de mindig igazságos. Amikor miniszterelnöknek választották, tudta, hogy az ország jó kezekben van…

Hamar elszaladt a péntek, mire jutott egy kis ideje arra, hogy összeszedje a gondolatait, már a repülőn ült hazafelé. Otthon kis cetlit talált a postájában… ’Értesítés postai küldemény érkezéséről’… semmi hátsó gondolata nem volt. Mikor másnap reggel leszaladt a postára, még mindig azon járt a feje, hogy a kis üzem 50-60 éves gépeivel hogyan és miképpen tudják majd hatékonyabbá tenni e termelést, hisz most nagyon támaszkodnak erre az üzemre, kiemelten fontos a termelés frissítése, átalakítása, a kis cég nyereségessé tétele. Nem is igen nézte, hogy mit ír alá, a postás kisasszony csak szótlanul odatolta az orra alá a levelet, mint több ezer másik férfinak is. Mintha lelassult volna az a másodperc, beleégett a szemébe a lány szomorú, szánakozó tekintete, de hirtelen nem tudta mire vélni. Ahogy az utcán sétált az autója felé, tépte fel a borítékot, és megfordult vele a világ… nincsenek többé kételyek, nincsenek többé értekezletek, sem kollégák, sem beosztottak, sem munkahely, sem biztonság, sem öröm, sem nevetés… nincs már élet sem, csak az a három szó létezett: katonai behívó parancs.

Hozzászólás

Kategória: egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s