tábori szösszenetek

Melcsi nyaranta több táborban vett már részt, tánctábor, napközis tábor, kézműves tábor, iskolai balatoni tábor, most van az az időszak, amikor már tervezzük, hogyan is töltjük majd a nyarat, előkerültek hát megint a táborok, és ezzel az én régi tábori emlékeim is. Miközben beszélgettünk, mesélgettem, megdöbbentő felfedezéseket tettem…

Anno én is jártam táborokban, szerettem is. Minden tábornak voltak közös jellemzői. Úgy indultunk, hogy a közös gyülekezőhelyen felkaptuk vállunkra a degeszre tömött hátizsákot (nem gurulós bőröndök voltak, hátizsákok, melyek nehezek voltak ugyan, bizonyára le is terhelték még növésben lévő gerinceinket, mégsem jutott eszébe egyikünknek sem nyavalyogni emiatt), majd a különbusszal elgurultunk a táborhelyre. Voltam ugyan olyan helyen is, ahol nagy kőházban voltunk, de táboroztam én kis faházakban, sőt, sátrakban is (mekkora kaland volt egy-egy esős napon! Mosolygó arc). Aznap ismerkedés volt, helyfoglalás, kipakolás, ebéd, kisebb játékok, vacsora, majd a nyitó tábortűz (itt már Melcsimnek kerekedtek a szemei, mi az, hogy tábortűz?!), játékokkal, néha idétlen énekekkel, ökörködéssel, mégis együtt, egy közös, tök jó esti bulival. Reggel 7-kor ébresztő volt (vagy trombitával vagy magnóról), mosakodás, reggeli torna (max 10 perces helybenfutás-törzshajlítás-ugribugri), aztán reggeli, utána gyors rendrakás, mert körletrend következett. Délelőtt programok, játékok vagy kirándulások, ebéd, utána 1 óra csendes pihenő, majd programok megint. Este vacsora, 10 órakor takarodó, szintén trombita vagy magnó. Volt egy rendszer, egy meghatározó, közös dolog, amihez lehetett igazodni, ami nem csak keretet adott az egésznek, de még egyfajta védelmet is adott, tudtad, mire számíthatsz. Persze, a szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket, így aztán voltak esténként kilógások, egymás ijesztgetése, megviccelése, tanárok kijátszása (vagy legalábbis mi azt hittük, ki tudjuk játszani őket Mosolygó arc). Utolsó este záró tábortűz, hasonlóan a nyitóhoz, csak itt már elköszönés a tábortól, levelezési címek cseréje, búcsúbuli.

Aztán volt ám olyan is, hogy őrség: éjjel párosával őrködtünk, a bevállalósokat beosztották óránként őrségbe. Nem volt nagy veszély, mi is lehetett volna, viszont hatalmas kaland volt egy-egy zseblámpával kettecskén egy órát kint lófrálni, miközben az egész tábor alszik! Én elég félős vagyok/voltam a sötétben, de ezt mégis szerettem. Mint ahogyan a csillagtúrát is, vagyis, mikor véletlenszerűen egyik éjjel éjfélkor fújták az ébresztőt, azonnal menni kellett öltözni, sorakozni, és zseblámpával indultunk az éjszakába egy túrára. Napközben olyan programok is voltak, mint tájékozódó terepfutás, mikor egy papírra rajzolt térkép alapján kellett egy előre kijelölt útvonalon végigmenni párosával vagy kisebb csapatokban, az előre kijelölt ellenőrző pontok érintésével visszajutni a táborba (hol volt még olyan, hogy gps?!), vagy számháború, mikoris két csapatot alkotva piros vagy kék számokat írva egy papírlapra, melyet a homlokunkra kötöztünk szét kellett szóródni egy terepen, ahonnan a zászlót kellett megszerezni és a saját bunkerünkbe vinni; a számunk leolvasásával elbuktunk, kiestünk. Persze, mentünk kirándulni is, bejártuk a környéket, strandoltunk is, az kell a nyáron. Voltak bográcsolások is, szalonnasütések is, beosztottak minket a konyhára, minden nap másokat, teríteni, asztalt leszedni, felügyelni. Voltak kifejezetten vándortáborok is, olyanban nem voltam, öcsém igen, amikor nem egy helyen táboroztak, hanem napközben túráztak a következő pontra, ahol majd az estét töltik. Lányom élvezettel hallgatta, mikor meséltem neki, öröm volt nézni!

Mert milyen is most egy tábor, ezekhez képest? Nincs ébresztő. Mindenki felkel, mikor megébred. Reggeli torna? Isten ments! Mosakodás, rendrakás, körletrend??? Hogy képzeled?! Reggelire ki van jelölve egy időszak, 7-től 9-ig lehet menni, ha nem ébredsz fel időben, akkor lecsúszol a reggeliről. Miután úgy tűnt, mindenki felkelt, már indulnak is valamerre városnézni. Sorakozót nem ismerik, kettes sort nem ismerik, csak úgy mennek bele a nagyvilágba, mint egy csapat birka. Hangosak, trappolnak, figyelmetlenek, többször unottak, érdektelenek. Ebédelni valahol ebédelnek, este visszaesnek a táborhelyre, vacsora van, majd 10-kor lámpaoltás, de ez senkit nem zavar, hajnalig még dorbézolnak, viháncolnak, zenét hallgatnak, azt sem hagyják aludni, aki szeretne, így aztán reggel nem is csoda, ha alig tudnak felkelni. Semmi rendszer, semmi keret, semmi szabályok, amiket aztán át lehet hágni. Semmi igazi, aktív szórakozás, semmi buli, semmi közösség. De azért jó, mert fürdünk a Balcsiban, jó, mert sokat nevetünk, jó, mert nem otthon ülünk egyedül.  Persze, vannak célzott táborok is, pl kézműves-tábor, úszás-tábor, lovas tábor, ott azért vannak célzott, irányított közös programok is. Még sincs meg az igazi tábori szellem, mint annak idején, legalábbis én így érzem. Nagyon sajnálom, hogy ez ma már kimarad! Vannak jónak tűnő táborok, jó kezdeményezések, persze, ezeket győzd megfizetni, pedig aztán kevés pénzből, de annál több lelkesedésből lehetne igazán aktív, emlékezetes nyári kikapcsolódást szervezni a gyerekeknek!

Reklámok

2 hozzászólás

Kategória: érdekességek, egyéb, kirándulások

2 responses to “tábori szösszenetek

  1. ooh elmúlik minden 😦 biztos a gyerkők jogait nézve nem csinálják már azt, hogy felkelés, reggeli torna, sorakozó,kettesével stb..
    Fura, én lehet, hogy öregszem, de igenis be kellene valami rendszabályt vezetni, hogy érezzék egy picikét csak a szabályokat.
    ŐŐŐŐrség hihi, nekünk 4 órás volt a műszak, vagy valahogy így rémlik 🙂 Nosztalgika!

  2. Na igen, a jogok… szerintem ahhoz is joga van, hogy rendszert kapjon az élete, megismerje a határait… és pláne, ha otthon ez kevésbé van így, jó lenne, ha az iskola, (a tábor, stb) kiemelten odafigyelne erre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s