Húsvét – Easter

Színes és egyedülálló húsvéti szokásainkat nem kell bemutatni egyetlen magyar embernek sem, maga az ünnep eredete számomra mégsem volt olyan egyértelmű. A minap szokás szerint ecseteltük a külföldi kollégáknak, hogyan is telik nálunk a húsvét, különösen a hétfői nap, egyikük megkérdezte, ugyan, miért is van ez a locsolkodás, mi köze a keresztény ünnephez. Nos, mindenféle legendák azt mondják, hogy Krisztus feltámadásakor a zsidó katonák vízzel locsolták le az örvendő asszonyokat. Hááát, ez nekem elég gyenge indok, miért is akarnánk mi ezt ünnepelni, meggyőződésem, hogy ez a magyarázat egy újabb nagyon gyenge ködösítés a kereszténység terjesztőitől, magyarul butaság. De akkor mégis miért locsolkodunk?

Ez a hagyomány jóval a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a húsvéti locsolkodás egyfajta termékenység-varázsló népszokás, az alapja a víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit. A hosszú tél utáni több hetes tisztító-megújító, húsmentes böjt, lelki megtisztulás, valamint külső megújulás (régen Nagycsütörtökre nem csak kitakarították a házat és udvart, de még kicserélték a szalmazsákok szalmáját, az ágynemű tollazatát,  átmosták a bútorokat, sőt, tisztára meszelték az egész házat) lezárásaképpen a fiúk meglocsolják a lányokat, hogy ne hervadjanak el, megújuljanak, hogy biztosítsák a termékenységüket. Cserébe hímes tojást kapnak (a tojás szintén a termékenység ősi jelképe, talán mondanom sem kell :-)).

Részemről semmi bajom a húsvét ünnepével, nem vagyok az a típus, aki becsukja az ajtót, tán még el is menekül, nehogy megtalálják a locsolók. Szerintem ez egy szép hagyomány, külön tiszteletet érdemel, hogy szinte időtlen idők óta létezik, és, bár egyre kevesebb helyen, de napjainkban is él.

Easter is enjoyed to the fullest by the Hungarians. People celebrate the occasion by following customs that are native to our homeland. On Easter Monday boys playfully sprinkle perfume or perfumed water on girls. Until some time back, young men used to pour buckets of water over young women’s heads. Where does this tradition come from? Its roots are much older that Christianity itself. This is an ancient fecundity pow-wow and the belief that the water has renewal and cleaning power: boys water the girls for making the fresh and new and ensuring their fecundity. For that girls give painted eggs for boys (eggs are also the symbol of fecundity, of course :-)).  The traditional methods of painting the eggs are from simple to intricate, and make the egg look very attractive. The folk patterns are drawn on the eggs by using molten wax. Eggs are also painted. The painting liquid is traditionally made from onion skin, green walnut, wild pear or any other vegetable that yield natural color.

Hozzászólás

Kategória: érdekességek, English

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s