Farsang / carnival

A farsang a vízkereszttől húshagyó keddig tartó mulatságokkal, evés-ivással, lakodalmakkal teli időszak. Nálunk a XV. század óta találunk feljegyzéseket a farsangról. Így a tél végén az emberek úgy vélték, hogy a tél végén, mivel még mindig a hoszzú, sötét éjszaka uralkodott a Nap felett, szellemek, boszorkányok járnak a földön, ezért maskarákba öltöztek, mulatságokat rendeztek, egyes helyeken hatalmas tüzeket gyújtottak, hogy elijesszék azokat, illetve eltemessék a telet, segítsék a tavasz ébredését.

Ilyenkor feje tetejére áll a világ, bármi megtörténhet, ami normál hétköznapokon nem. Jellemző volt, hogy a böjti időszakot megelőzően hatalmas evés-ivást rendeztek, a táncmulatságok mellett játékos vetélkedőket is tartottak, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is falvakban, sok helyen maszkos felvonulásokban vettek részt, köszöntőket mondtak.

A vígasságok hamvazó szerdáig tartottak, majd az azt követő csütörtökön az egy napos böjt után engedélyezték maguknak, hogy elfogyasszák a farsangról megmaradt ételeket, és péntektől húsvét vasárnapig szigorúan nem ettek húst és zsíros ételeket.

The time of the carnival begins after the twelfth-night and ends with pancake day. In Hungary we find it written from the XV. century. This time was for big celebrations, binges, weddings, people wearing masks  just to scare away the ghosts and witches of the long, dark nights and to bury and help the spring arise. This time anything could have happened, everything was topsy-turvy. There were hops in the houses, playful quizes, weddings in the villages, masquerade processions, when they said remembraces to each other. After the pancake day they ate all the foods remaaining from carnivals, then did fast rigidly, without any meat or greasy food until the Eastern Sunday.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: érdekességek, English

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s