advent

Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Az advent időszaka a karácsonyi ünnepkör időszakát jelöli. Eredete a 4. századig nyúlik vissza, amikor is VII. Gergely pápa rendeletben négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Az első vasárnap a karácsony előtti 4. vasárnap, idén november 28. volt.

Az advent ugyan erősen keresztény jelentőségű ünnep, de mára egyre inkább elterjedt nem-keresztény szokássá vált. Az emberek vallástól függetlenül, az ünnep eredeti jelentését talán nem is ismerve (várakozás az Úr eljövetelére, az első, második, negyedik gyertya lila színe a bűnbánat és megtérés jelképe, a harmadik rózsaszíne pedig a közelgő ünnepet szimbolizálja) adventet tartanak. Advent jelképe a koszorú, melyre négy gyertyát helyezünk, azokat a vasárnapokon gyújtjuk meg, mindig eggyel többet, ami szimbolizálja a növekvő fényt, melyet a várakozás alatt kapunk Istentől. A mai adventi koszorú ősét egy német evangélikus lelkész készítette 1839-ben: egy felfüggesztett kocsikerékre 23 gyertyát kötözött, és minden nappal eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.

A ma egyre divatosabbá váló adventi naptár szintén német földről származik: a XX. század elején egy anyuka, mikor a fia egyre erőszakosabban követelte a karácsonyi ajándékát, egy papírlapra rátűzött 24 darab csokoládét, és megengedte neki, hogy minden nap megegyen egyet.

Hogy nekem mit jelent az advent? Semmi esetre sem érzem a keresztényi vonalat. Nem is érzem annyira fontosnak ez az időszakot, például idén megint sikerült elkésnem” a koszorúval, még mindig csak darabokban van, még össze kell állítanunk. Azért fogom mégis megcsinálni, mert ezzel is próbálom magam ünnepi hangulatba hozni a közelgő karácsonyra, amit már egyre kevésbé szeretek. Sajnos, nagy a rohanás, így év vége felé még jobban begyorsul, nagyon nehéz kiugrani ebből, leülni, remélem, tán az adventi készülődés segít mindig kicsit hamarabb behúzni a kéziféket.

Reklámok

Hozzászólás

Kategória: érdekességek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s