Szentek, halottak, tökök

Közeledik a Mindenszentek ünnepe (november 1.), a Halottak napja (november 2.). Ilyenkor az emberek felkeresik a temetőket, gyertyagyújtással, virágcsokrokkal emlékeznek elhunyt szeretteikre. A néphit szerint azért kell megszépíteni a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak a nyughelyükön, a gyertyákat azért gyújtjuk, hogy az elkóborolt lelkek visszataláljanak saját sírjukba, ne kísértsék az élőket.

A Mindenszentek keresztény ünnep, de ez is, mint sok más, jóval a kereszténység előtti időkből származik: Mindenszentek előestéjén, vagyis október 31-én ünnepelték a kelták az új évet, egyszerre hódolva a Napisten és a Holtak Ura előtt. Úgy hitték, ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösök lelke, akik az elmúlt esztendőben haltak meg. Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, és ezáltal egyengethették útjukat a túlvilágra.

III. Gergely pápa a VIII. században november elsejére tette a Mindenszentek ünnepét, az előző éjszaka a boszorkányok és varázslók éjszakája volt. A 17-18. században elterjedt szokás volt, hogy az emberek bizarr, félelmetes álarcot és maskarát öltve, szellemeknek és manóknak öltözve jártak házról házra, ijesztő külsejükkel, dallal és tánccal tartva távol a gonoszt az otthonoktól. Ez a ma ismert halloweeni szokások eredete, melyek a világ számos pontján mindmáig élnek.

Ezeket a szokásokat máig is sok helyen tartják, mégis igazán Amerikában terjedt el a Halloween, ami egy igen fontos ünneppé nőtte ki magát. Ezen a napon a gyerekek maskarába öltözve mennek háztól házig, az ajtón bekopogva csokit, édességet kérnek, amennyiben pedig a házigazda megvonná azt tőlük, ők mindig készek megtréfálni a ház népét; a felnőttek pedig jelmezbálokon szórakoznak.

Halloween legfontosabb jelképe mára a töklámpás lett. Ez még abból az időből maradt ránk, amikor a kivájt sütőtököt benne a gyertyával a holtak lelkeinek felajánlott ételáldozatként tették ki a házak elé, hogy elkerüljék a házat a kísértetek.

Magyarországon a Mindenszenteket ünnepeljük, illetve inkább a Halottak napját, hisz igazán nem a szentekről elmélkedünk, hanem halottainkra gondolunk; nem hívő emberek is látogatják ekkor a temetőket. A Halloweent szokás undorító amerikai ünnepnek nevezni, holott nem az, a két külön megemlékezés gyökere azonos. Való igaz, hogy az elanyagiasult világban ez is a pénz körül forog, de ezt butaságnak tartom: egy sütőtök, néhány gyertya igazán nem kerül sokba, ötletes, jópofa jelmezeket otthon is készíthetünk, és ezek jól megférnek egymás mellett.


Reklámok

Hozzászólás

Kategória: érdekességek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s