Mohács

Ha azt hallod, Mohács, rögtön a tragikus mohácsi csata (1526. augusztus 29.), illetve a busójárás jut eszedbe. Mohács egy kis Duna-parti város az ország déli részén. Már az őskorban is éltek itt emberek, amint azt leletek tanúsítják, majd pici falucska volt, amit a törökök teljesen elpusztítottak, és csak kb másfél évtizeddel a csata után építettek újjá.

Mohácsra látogattunk el Melcsivel és két vendég gyerekkel. Szombati napon voltunk, nagy volt a forróság, talán ezért sem volt nagy tömeg, mindenesetre egy csendes kisvárosba érkeztünk. Nem készültem előre, ahogy szoktam, nem volt térképünk sem, nem is tudtam semmit a városról, de hamar bent voltunk a központban, letettük a kocsit és sétáltunk. Lementünk a Duna-partra, pont a révnél, kicsit nézelődtünk, fagyiztunk, majd eljutottunk a Széchenyi térre, ahol megcsodáltuk a Városházát és a Fogadalmi Templomot.

Hamar bejártuk a városka közepét, innen tovább indultunk délnek a Történelmi Emlékhely felé. Ez értelemszerűen az egykori csata helyszínén áll, egy hatalmas, gondozott terület, amolyan park-jellegű, de ez egyben egy hatalmas sírhely is, őrzi az itt veszett nagyszámú magyar harcos maradványait. A parkban 120 jelképes kopjafát illetve sírjelet állítottak fel, mégis van valami megható és szomorú érzés, mikor ott sétálsz.

 

Ezután észak felé vettük az irányt, megkerültük Mohácsot, és eljutottunk a Csele-patak zúgójáig, ahol II.Lajos királyunk leesett a lováról, majd a mázsás súlyú vaspáncél lehúzta és a vízbe veszett. Lajos beteges gyerek volt, már születésekor majdnem meghalt, anyja 3 héttel élte túl a szülést, apja, II. Ulászló igyekezett mindent megtanítani neki, már 1508-ban, 2 évesen magyar királlyá koronáztatta Székesfehérváron, majd 1 év múlva cseh királlyá Prágában. Így aztán, mikor apja meghalt, gond nélkül király lehetett – mindössze 10 évesen, annak ellenére, hogy a magyar nemesség már nem akart királyt választani. Mivel még kiskorú volt, felmerült a kérdés, ki uralkodjon helyette, ami persze tovább növelte az ország szakadását. Mikor a törökök fenyegették az országot, az ország kincstára üres volt, a valamikor egység nem létezett. A fiatal Lajos épp Prágában tartózkodott, hogy segítséget szerezzen a védelemre, de már elkéstek. A főurak ragaszkodtak hozzá, hogy a király is részt vegyen a csatában, bár még csak 20 éves volt, komolyabb élettapasztalat valamint csatában való jártasság nélkül. Így aztán elég bátor tett volt, mikor csatlakozott a Tomori Pál kalocsai érsek által vezetett seregekhez. A csata mindössze 1,5 óráig tartott, a hatalmas török túlerő elsöpörte a szedett-vedett magyar csapatokat. II. Lajos, az utolsó Jagelló-házi uralkodónk mindössze 20 évet élt.

A Csele-patak mentén nyugat felé haladva áll a Szent Miklós vízimalom, amelyet 2008-ban újítottak fel, jelenleg mint malom-történeti múzeum működik. Ide is ellátogattunk, egy kedves család fogadott minket, körbevezettek, az épületben többféle középkori malmot láttunk, kézi malmokat, amik egyre modernebbek voltak, valamint a nagy vízimalmot, amit erdélyi malomépítő mesterek újítottak fel. A malmokat ki is próbálhattuk, majd a nagy malmot is beindították. Sajnos nincs túl sok vizük, a patak már kisebb, így odébb folyik a háztól, egy fúrt kútból szivattyú segítségével jön a víz, ami hajtja a malmot, de ez elég lassú, így egyet-egyet fordul csak, sokáig kell rá várni. Nagyon élveztük viszont, a lányok még a kerékhez is lemásztak, csak úgy visongattak, mikor jött a 12 fokos víz. 🙂

Hozzászólás

Kategória: család, kirándulások

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s